Organizirano potovanje z avtodomi – Moldavija in Romunija

Termin: 2017 (2x), 2018

Trajanje: 11 dni

Dolžina: 2.600 km

Naša prva letošnja karavaning odprava v Moldavijo in Romunijo je uspešno za nami. Kljub trem resnim tehničnim okvaram na vozilih, smo vsi že srečno prispeli domov polni novih vtisov in doživetij.

moldavija-avtodom-2

Pot nas je vodila preko Budimpešte vse do veselega pokopališča ob reki Tisi, ki ločuje Romunijo od Ukrajine, pa naprej v Bukovino, ki je morda še najbolj podobna naši dolenjski pokrajini, in naprej preko reke Prut v Republiko Moldavijo.

Kišnjev kot glavno mesto čisto spominja na čase sovjetske zveze, ko se je Moldavija imenovala Besarabija. Še danes je uradni jezik v Moldaviji Ruski in seveda Romunski. Država ima brez odcepljene pokrajine Transnistria (uradno je ne priznava nobena država na svetu, tudi Rusija ne), ki je pro-rusko usmerjena ca. 3.5 mil. prebivalcev. Je ena najbolj ne razvitih držav v Evropi, pretežno kmetijska država, brez resne industrije ali naravnih bogastev, slovi pa po nečem in to so njihova vina. Njihova vinska klet Krikova, le lučaj stran od glavnega mesta, ki se razprostira na 120 km podzemnih rovov nekdanjega rudnika, je prava zakladnica vin in to res vrhunskih. Pravo podzemno mesto z ulicami, v katerem kar 100 uslužnecev skrbi za turistične obiske, degustacije, oglede, ipd., medtem ko še 600 zaposlenih obdeluje preko 160 hektarjev lastnih vinogradov. Pravi vinski biser, ki le s težavo najde primerno konkurenco drugje po svetu. Nas je skoraj 3 urni podzemni obisk očaral in navdušil – v Moldavijo se splača oditi pogledati, pa čeprav samo ta biser, vinsko klet Krikova!

Za obisk Moldavije ne potrebujete vize, kar precej poceni in olajša priprave na potovanje, je pa na meji zelo “zanimivo” in je potrebno imeti živce. Tisti, ki se spomnite naših nekdanjih meja in prehodov čez, pregledov in vse kaj nismo “švercali”. Podobno je tu še sedaj, na momente nam je kar smešno, kaj pregledujejo in hočejo carinit, vsak uradnik si po svoje razlaga kaj rabiš in kaj ne, po domače kaos in zmešnjava, vrste in potrpežljivo čakanje, potem pa kar na enkrat vrnejo dokumente in lahko greste.

Hvala bogu smo imeli ves čas potovanja s sabo romunsko vodičko, ki je precej prispevala k temu, da je bilo stresnih situacij na meji manj in na sploh, da je naše potovanje teklo brez odvečnih zapletov. Pot domov nas je vodila preko romunske pokrajine Transilvanija, Srbije in Hrvaške … Na pot pa se ponovno odpravljamo z novo skupino, zagotovo pa bo Moldavijo ostala v programu naših potovanj tudi v letu 2018. Pozdrav vsem, ki nas spremljate, v nadaljevanju pa še nekaj fotografij z naše poti.