Organizirano potovanje z avtodomi – Nizozemska

Termin: 2014 (2x), 2015 (2x) 2016, 2018

PTrajanje potovanja: 10 dni

Dolžina poti: 2.900 km

Potovanje po deželi tulipanov fotoutrinki


Termin: 2015 (2x)

Za nami je letošnje že drugo potovanje, tokrat na Nizozemsko. Zaradi velikega zanimanja je potekalo kar v dveh skupinah, in sicer v terminu 7. – 16. aprila in od 18. – 27. aprila, saj so skupine omejene na 12 avtodomov. Ker je Nizozemska tudi in predvsem dežela številnih koles, smo tudi mi začeli s kolesarjenjem po naravnem rezervatu De Hoge Veluwe, za katerega so značilne velike sipine, ki se raztezajo vzdolž morenastih gričev iz časa zadnje ledene dobe. Obisk Giethoorna ali nizozemskih malih Benetk je vedno nepozaben, saj pravljično lepo mesto prepredeno s številnimi kanali in mi smo si za ogled izbrali vodno pot z malimi čolni na električni pogon. Pot smo potem nadaljevali še bolj na sever in prečili 32 km dolg nasip, ki povezuje Severno Holandijo in Fryslandijo ter na ta način ločuje notranje morje Iljsselmer od Severnega morja.

V nadaljevanju potovanja smo obiskali znameniti Alkmar s trgom največje tradicionalne borze sira, ki poteka vsak petek od aprila do septembra, pa malo ribiško mestece Volendam, kjer smo obiskali coklarno in sirarno s prikazom izdelave sira in cokel. Brez obiska Amsterdama ne gre, ker pa je v enem dnevu skoraj ne mogoče obiti vse znamenitosti, smo za to uporabili City-tour bus v kombinaciji turistične ladje, pri tem pa obiskali muzej diamantov in muzej Hainekena, postali na trgu Dam, od je bilo mogoče skočiti v dober lučaj oddaljeno “rdečo četrt” ali do hiše Ane Frank, muzeja voščenih lutk, za kaj več pa enodnevni Amsterdam ne omogoča. Eden izmed vrhuncev potovanja je bil zagotovo tudi ogled znamenitega cvetličnega vrta Keukenhof, ki ga vsako leto med 20. marcem in 17. majem obiščejo nepregledne množice turistov iz vsega sveta. V zadnjem delu našega potovanja nas je pot vodila še na Rotterdamsko zapornico, tehnični presežek svetovnih razmer in naprej do mesteca Gauda. Vse našteto je le bežen prelet našega desetdnevnega potovanja, ki je poskušal zajeti vse bistvene značilnosti Nizozemske.Hvala vsem udeležencem za prijetno družbo ter izkazano zaupanje in vabljeni na naša potovanja v tudi v prihodnje.


Bojan Potočar


Termin: 2014 (2x)
Trajanje potovanja: 10 dni
Dolžina poti: 3.100 km

Nizozemska pot

Potovanje smo začeli v Sloveniji in čez Avstrijo ter Nemčijo pot nadaljevali do Nizozemske. Tam smo obiskali “Nizozemske Benetke“, najstarejše mesto v državi, največjo tradicionalno borzo sira, glavno mesto Amsterdam in še mnogo drugih znamenitosti ter lepot.