Organizirano potovanje z avtodomi – Normandija in Bretanija

Termin: 2015, 2016

Trajanje potovanja: 17 dni

Dolžina poti: 4.900 km

Potovanje smo začeli na avtocestnem počivališču Jesenice.  Peljali smo se skozi karavanški predor, mimo Salzburga, naprej v Nemčijo vse do Ulma (Merklingen). Nočitev PZA (postajališče za avtodome) Aral …utrinki s potovanja

Naše letošnje že šesto potovanje z avtodomi, tokrat v Normandijo in Bretanijo, smo po »človeški« strani nad vse uspešno zaključili. Družba enkratna, še več, odlična, pa še vreme nam je za te sicer bolj mrzle kraje neverjetno dobro služilo, toplo, skoraj brez dežja in vetra. Po tehnični strani pa je bilo bolj tako tako! V tokratnem prispevku bom zato namenoma izpostavil zgolj in predvsem tehnične težave na naši poti, vseh skupaj jih je bilo namreč kar pet, pa pojdimo lepo po vrsti.

Francija avtodomi 2015 106

Že takoj drugi dan potovanja je Alfredu odpovedala vodna črpalka in ostala sta na servisu dober teden, toliko namreč rabijo Francozi za zamenjavo navedenega rezervnega dela na »njihovem« Citroenu. Rek o Francozih, da se delajo »francoza« popolnoma drži – preverjeno 100%, pa če tudi kupujete zgolj in samo njihovo znamenito »bagetko«, a ne Alenka! Alfred, glede na to, da od potovanja ni bilo tokrat nič, prihodnje leto ponavljamo vajo pa obvezen postanek v Metzu, boš lahko naš vodič.

Druga okvara se je zgodila Jožetu, ko je odpovedal akumulator (avto brez njega namreč noče vžgati – zanimivo), vendar smo zadevo sanirali sami z rezervnim akumulatorjem – ljudje vozimo marsikaj s sabo!

Sledilo je Mirkovo počeno steklo prednjega žarometa, v katerega je priletel kamenček, vendar smo ga za silo zlepili in je zdržal hvala bogu do doma.

In kot da noče biti konca vsega hudega, je sledila še odpoved Andrejevega alternatorja, vendar so dizli vozila, ki elektriko v glavnem rabijo le za zagon (ostalo ne šteje, če ni prižgano) in Andrej&Marija sta uspela kljub temu priti do doma. Bravo!

Zadnja, ko ne more biti res, pa je, pa se je zgodila tik pred mejo Petru – odpove menjalnik. Najprej avto po treh urah naložijo Italijani in odpeljejo do meje na Fernetičih, na kar pridejo po nas naši fantje in naprej do Sežane. Zanimivo ni kaj, gor pa dol in nalaganje avtodoma je še posebej specifično, namreč, tisti previs zadaj predstavlja kar veliko preglavic, je pa res in vsaka jim čast, da so naši mehaniki Petrov avto usposobili že naslednji dan. Hvala mojstru v Sežani.

No, da ne bo izpadlo čudno, to so samo prigode in dogodivščine, ki se vsakomur od nas na potovanju lahko pripetijo, še enkrat znova pa se je pokazalo, da številne drobne tehnične probleme v večini primerov vedno rešimo sami in da je tudi to ena od prednosti skupinskega potovanja, saj veste tisti rek »več glav več zelja«.

Družba, bili ste čudoviti in hvala vam za vse. Z nekaterimi se vidimo že kmalu, z vsemi ostalimi pa upam na naših prihodnjih potovanjih.

Program potovanj za leto 2016 bo objavljen po 5. oktobru na naši spletni strani.

Srečno!

Dolenjske Toplice, 23.9.2015

Zapisal: Bojan Potočar, organizator potovanj