• Termin: 10.5. – 30. 5. 2020
  • Trajanje: 21 dni
  • Dolžina poti: 8.500 km
  • Št. posadk: 6-12 avtodomov
  • Cena: 1.599€ / avtodom (2 osebi)

odhod zagotovljen, prijave v teku

Za več informacij nas kontaktirajte na info@camping-potocar.si.

Prelepa Skandinavija nas bo očarala s svojimi naravnimi lepotami

Ekskluzivno potovanje v Skandinavijo bo potekalo v maju!

Naše potovanje na oddaljeni sever začnemo s tranzitno vožnjo preko Avstrije, Češke, Poljske, Litve, Latvije vse do prestolnice Estonije, Tallinna, kjer se vkrcamo na trajekt in z dvourno vožnjo prečkamo finski zaliv. Po ogledu glavnega mesta Finske Helsinkov, se odpeljemo najprej do nordijskega centra Lahti, nato pa nadaljujemo po »deželi tisočerih jezer˝, ki so v tem času še večinoma zaledenela. Pokrajina je čarobno lepa, borovi gozdovi počasi izginjajo in spremljati nas začne samo še tundra. Ceste so skoraj brez prometa, vendar široke in lepe. Zagledamo tudi že prve severne jelene, še več pa je obcestnih opozorilnih tabel na nevarnost le-teh. V Rovaniemiju, glavnemu  mestu  province Laponske, ki leži na črti polarnega kroga, obiščemo »Božičkovo deželo«. Nad polarnim krogom, »vsega« 1.100 km od Helsinkov, leži mesto Inari ob istoimenskem jezeru z več kot 1.000 km² površine in ki je tretje največje jezero na Finskem.

V zadnjem delu poti pred prihodom na Nordkapp se vozimo skozi pokrajino Finnmark, kjer se srečavajo tri različne kulture (norveška, finska in ruska). V zalivu Mageroysund bomo vstopili v tunel, ki je leta 1999 zamenjal trajekt in ki povezuje otok Magerøya, na katerem je Nordkapp, s celino. Tunel meri v dolžino 6.870 m in je na sredini 212 m pod gladino Barentsovega morja. Rt Nordkapp je 307 metrov visoka pečina in hkrati najsevernejša točka Evrope. Okoli polnoči Nordkapp običajno močno oživi, saj vsi želijo videti polnočno sonce tik nad gladino morja. Sonce namreč od sredine maja pa do konca julija sploh več ne zaide in nastopi tako imenovani »polarni dan«, medtem ko od sredine novembra pa do konca januarja sonce ne vzide in nastopi »polarna noč«.

Nordkapp zapustimo in se vozimo v smeri Alte, ves čas pa nas bo spremljala lepota pravljičnih ribiških vasic, fjordov, mostov, … Na celotni poti skozi Norveško, v skupni dolžini preko 100 km, bomo prevozili številne tunele, ki se strmo spuščajo pod morsko gladino, prečijo na ta način zaliv ali fjord, ali zgolj gorovje. Tuneli so izklesani v živi skali – granitu, brez finalne obdelave, brez prave razsvetljave in vožnja skozi njih je doživetje posebne vrste.

Spuščali se bomo še naprej proti jugu do znamenitih Lofotskih otokov, ki so med seboj povezani z mostovi. Zapeljali se bomo po tem čudovitem arhipelagov do Henningsvær ali »lofotski benetk«. Obiščemo muzej Vikingov ter zapustimo Lafote z vožnjo mimo Narvika vse do Bjorkasna. Na relaciji Skarberget/Bognes bomo uporabili trajekt za prečkanje Tysfjorda, ter polarni krog zapustili s postankom v »Artic circl Centeru«, na 66° geografske širine. Tu se lahko kupi »polarni certifikat«, ki potrjuje, da smo zares prečkali severni tečajnik. Ko zapustimo polarni krog, naredimo postanek za ogled brzic Laksforsen, naslednji pa bo na meji med severno in južno Norveško. Z vožnjo proti jugu bomo obiskali tudi drugo najstarejše mesto na Norveškem – Trondheim, ujeto med reko in fjordom. Trondheim je »zibelka norveške države«.  Imenujejo ga tudi Nidaros, po Nidarosovi katedrali (najveličastnejša cerkev v Skandinaviji), kjer kronajo in pokopavajo norveške kralje. Potovanje nadaljujemo do znamenitega Lillehammer, ki je bil leta 1994 gostitelj zimskih olimpijskih iger, nastanjeni pa bomo ob največjem norveškem jezeru Mjosa. Iz Lillehammerja nas bo pot vodila še do znamenitih skakalnic na Holmenkollnu in naprej proti norveški prestolnici Oslu ali Äslo, kot so ga poimenovali Vikingi. V mestni hiši, vsako leto 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela (1833-1896), izumitelja dinamita, podeljujejo nagrado za mir.

V zadnjem delu potovanja se preko Göteborga spustimo do Köbenhavna, glavnega mesta Danske, ki ni le največje dansko, ampak tudi največje skandinavsko mesto.

Skandinavijo zapustimo s trajektom na relaciji Rodby/Puttgarden (D) in potem mimo Hamburga na jug vse do Hannovra, Nürnberga, Münchna nazaj domov v Slovenijo.

Vabljeni!