• Termin: 9.11. – 30.11. 2025
  • Trajanje: 21 dni
  • Dolžina poti: 6.700 km
  • Št. posadk: 8-12 avtodomov
  • Cena: 2.499 € / avtodom (2 osebi)

PRIJAVE ODPRTE

Program potovanja

Potovanje bomo začeli tako, da se zberemo na Fernetičih in prvi dan potujemo v smeri Padove, Verone, Genove, …, naslednji dan pot nadaljujemo naprej mimo San Rema (IT), Nice (F), vse do obmorskega mesteca Gruissan, …, tretji dan potovanja pa bomo že po slabi uri vožnje v daljavi uzrli Pireneje, ki so približno 350 km dolgo gorstvo med Atlantskim oceanom in Sredozemskim morjem, z najvišjim vrhom Pic d’Aneto (3.404 m). Prvo večje mesto po prestopu Francosko-Španske meje bo Figures, nas pa bo pot vodila na Montserat – katalonsko sveto goro. To je najsvetejši prostor Katalonije, ki številne obiskovalce privablja tudi zaradi izrednih naravnih lepot. Z zobato železnico se bomo povzpeli do samostana, kjer bomo obiskali baziliko s črnim kipcem svete Matere Božje, zaščitnice Katalonije. Sledi spust proti Barceloni, kjer bo naš prvi dvodnevni postanek.

BARCELONA – drugo največje špansko mesto s 1.7 mil. prebivalcev, ki se razprostira na skoraj dvajset kvadratnih kilometrih ob sredozemskem morju, med ustji rek Lobregat in Besos, 160 km od Pirenejev. S trga Plaza de Catalunya se bomo najprej zapeljali na ogled mesta, potem pa se še peš sprehodili po znameniti ulici La Rambla, na koncu katere stoji 60 m visok spomenik Krištofa Kolumba na mestu njegovega izkrcanja leta 1493, obiskali bomo baziliko Sagrado Familia in eno najlepših tržnic v Evropi La Boqueria,

V nadaljevanju našega potovanja obiščemo VALENCIO, tretje največje špansko mesto z okoli 0,8 mil. prebivalcev. Ogledali si bomo bikoborsko areno (na Plaza de Toros), kjer se še vedno odvijajo bikoborbe, železniško postajo Estacione del Norte, katero zunanjost okrašujejo motivi cvetov oranževcev, pa trg Plaza del Ayuntamiento z mestno hišo, pokrito tržnico Mercato Central … Zapustimo Valencio in nadaljujemo vožnjo proti Granadi, ki je sicer glavno mesto istoimenske province v španski avtonomni pokrajini Andaluzija. Mesto leži ob vznožju gorovja Sierra Nevada, ob sotočju rek Darro in Genil, na nadmorski višini 738 m. V gorovju Sierra Nevada je najvišji vrh celinske Španije, imenovan Mulhacén (3.478 m), medtem ko je najvišji španski vrh vulkanska gora Teide (3.718) na Kanarskih otokih. Iz Granade sledi spust na obalo Costa Tropical in vožnja po Costi del Sol oziroma »obali sonca« mimo Málage do Gibraltarja. Sledi ogled tega zanimivega čezmorskega ozemlja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ki leži na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka in ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Severnoatlantski ocean in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko. Po mejni kontroli se bomo vkrcali na avtobus in se odpeljali na ogled Gibraltarja. Največja znamenitost je zagotovo “opičja skala”, ki je le 23 km oddaljena od afriškega kontinenta. V nadaljevanju nas bo pot vodila mimoTarife, mavrskih vrat (izkrcanje Mavrov leta 711). To je tudi najbolj južna točka Evrope, od Afrike bomo oddaljeni samo 14 km. Vožnja v smeri Vejer De La Frontiera, ki je eno najočarljivejših belih mest, mimo Cadiz-a, za katerega pravi legenda, da ga je ustanovil Herkul, do Seville, glavnega andaluzijskega mesta. To je mesto fiest in flamenka.

Španijo zapustimo mimo Tavire skozi pokrajino Algarve vse do »Cape St. Vincenta« , kjer stoji svetilnik na najbolj jugozahodni točki Portugalske. To je bil zadnji kos Evrope, ki so ga osvajalci videli, ko so se podajali v neznano. Ogled trdnjave Sagres in nadaljevanje vožnje do Zambujeire. Vožnja skozi pokrajino Sierra De Monchique, ki se dviga kot čudovita zaščita za algavrsko obalo. Vozili se bomo v notranjost po pokrajini porasli s Hrastom plutovcem (Quercus suber), ki je značilno zimzeleno drevo v Južni Evropi. Iz njegove skorje pridobivajo pluto. Mesto Beja se postavlja z najbogatejšimi rudniki bakra v Evropi, mi  pa bomo naredili postanek za ogled Evore, ki je eno najočarljivejših in najprijetnejših mest v Portugalski. Dan bomo zaključili s prihodom v glavno mesto Portugalske – LIZBONO, ki leži med sedmimi griči na bregovih reke Tejo, katero prečkamo preko enega najdaljših visečih mostov v Evropi. Dolg je 2.277 metrov in je 23. najdaljši viseči most na svetu. Ime 25. April  je dobil po revoluciji leta 1974 in padcem Salazarjeve diktature. Most zelo spominja na »Golden Gate« v San Franciscu.

Lizbona – največje znamenitosti: stolnica, grad S. Jorge s čudovitim pogledom na mesto, mestni stolp, slavolok zmage in dva dragulja pod zaščito Unesca: Belemski stolp (16. stol.) in samostan Sv. Jeronimo (spomenik renesančne arhitekture) s cerkvijo, v kateri so grobnice portugalskih kraljev in sarkofaga pesnika Camoesa in pomorščaka Vasca De Game, … Po dveh dneh postanka v Lizboni sledi vožnja po zahodni obali Portugalske, imenovani Costa De Prata, najprej do Mafre, kjer si ogledamo dominikanski samostan (Unesco) in nekdanjo kraljevo rezidenco, biser portugalske gotske arhitekture iz konca 14. st., nato nadaljujemo do naslednjega gotskega bisera (Unesco), Batalhe, čudovite gotske katedrale s samostanom in znamenito nedokončano kapelo ter dan zaključimo v enem izmed glavnih Marijinih romarskih svetišč FATIMI. Mesto je postalo znano leta 1917 zaradi prikazovanja Device Marije trem pastirčkom. Po številnih čudežih, ki so se potem tu dogajali, se je Fatima do danes razvila v svetovno znano romarsko središče. Najbolj znana je cerkev, bazilika »Nossa Senhora do Rosário de Fátima”, ki je tudi najlepša. Notranjost cerkve krasi Marijin kip s krono, v katero je vgrajen naboj, ki je ranil Janeza Pavla II. ob atentatu leta 1981 v Rimu. Cerkev Svete Trojice oz. Basílica da Santíssima Trindade, ki je bila zgrajena leta 1953, krasijo mozaiki slovenskega umetnika p. Ivana Rupnika.

Iz Fatime nadaljevanje poti mimo najstarejšega univerzitetnega mesta Portugalske Coimbre do obmorskega mesta Aveira, ki slovi predvsem po solinarstvu in številnih vodnih kanalih, po katerih se zapeljemo z njihovimi značilnimi čolni.

PORTO – je drugo največje mesto Portugalske, prestolnica severne Portugalske in za mnoge najlepše mesto ob Atlantiku (pod zaščito Unesca). Med ogledom mesta obiščemo med drugim vinsko klet z degustacijo Portovca, do katere nas vodi most Ponte Dom Luis I (zasnoval Eiffelov pomočnik) v predelu mesta Vila Nova de Gaia.

Iz Porta nas pot vodi proti znamenitem romarskemu kraju Santigo de Campostela. Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih poti, ki so vodile do svetišča svetega Jakoba v Composteli (Santiago pomeni sveti Jakob). Legenda pravi, da je leta 813 pastir iz Galicije opazil zvezdo, ki je sijala samo na neko polje … Iz Santiaga De Compostela bomo vozili proti severnim obalam »Costa Cantabria« vse do Bilbaa (glavno mesto Baskije). Vožnja proti San Sebastianu in tega dne tudi že zapustimo špansko ozemlje ter prispemo v Lurd. Lurd je mesto in romarsko središče v jugozahodni Franciji, v pokrajini Hautes-Pyrénées. Naše popotovanje zaključimo  z vožnja po lokalnih cestah v zaledju Pirenejev vse do Carcassona ter nato mimo Montpelliera, Nice, Genove,  … domov v Slovenijo.

V ceno je vključeno:
20 x nočitev (kampi ali postajališča za avtodome),
6 x vstopnina (bazilika Montserrat, muzej bikoborb Valencia, trdnjava Sagres, kraljeva palača v Mafri, podzemna jama St. Mihael, vinska klet Calem),
3 x transfer z mestnim avtobusom (Barcelona, Lizbona, Porto),
2 x transfer metro (Valencia, Porto),
2 x City-Tour-Bus (Barcelona, Lizbona),
1 x vožnja »gondola« (Porto),
1 x degustacija – vinska klet Calem (Porto),
1 x ogled Gibraltarja: transfer z avtobusom, vodič – ang, obisk »opičje skal«, Europe Point (skrajna točka evropskega kontinenta), podzemne jame St. Mihael, …).
1 x večerja (španska kuhinja),
1 x vožnja z zobato železnico (Montserat),
1 x vožnja s čolni (Aveira),
spremstvo in organizacija potovanja.

V ceni ni vključeno: avtodom, gorivo, cestnine, voda oz. elektrika, kje je le-ta na kovance ali žetone, ostala prehrana, morebitne parkirnine, vstopnine, napitnine, …

Doplačilo: dodatna odrasla oseba 800 Eur

Obvezno doplačilo pri skupini manjši od 8 avtodomov:
– 7 avtodomov 200 Eur/avtodom
– 6 avtodomov 400 Eur/avtodom

PRIJAVE zbiramo do 15.3.2025 oz. do zasedbe prostih mest na e-naslov: info@camping-potocar.si ali preko spletnega prijavnega obrazca.

Za potrditev PRIJAVE je potrebno plačati akontacijo v višini 800 Eur na poslovni račun št. 0297 5025 5927 824, odprt pri NLB. Sklic: 00 112025 Prejemnik: Irena Potočar s.p., Podhosta 48, 8350 Dolenjske Toplice.
NAMEN PLAČILA: Španija & Portugalska 2025

Organizator potovanja si pridržuje pravico odpovedati potovanje v primeru nezadostnega minimalnega števila prijav najkasneje 21 dni pred predvidenim odhodom! V takšnem primeru se že vplačan znesek aranžmaja vrne v celoti!

SPLOŠNI POGOJI in navodila za turistične aranžmaje s posebnimi pogoji za potovanja z avtodomi so objavljeni na spletni strani http://www.camping-potocar.si/splosni-pogoji/

Vabljeni!